fallback

Курода: Пред хеликоптерните пари стоят правни пречки

Гуверньорът на Японската централна банка не възнамерява да използва този способ

10:53 | 20.04.16 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Гуверньорът на Японската централна банка (ЯЦБ) Харухико Курода не мисли да използва т.нар. хеликоптерни пари с аргумента, че понятието противоречи на закона, предава  Bloomberg.

Докато инфлацията и икономическият растеж все още изостават, в Япония се разрази дебат около идеята, предложена от нобеловия лауреат Милтън Фридман през 1969 г. Подобна инициатива може да накара централната банка да продава дълг директно на централната банка в замяна на новонапечатани пари, които след това се инжектират директно в икономиката под формата на данъчни облекчения и инвестиционни програми.

Хеликоптерните пари биха размили границите между политиката на централната банка и правителството за разлика от покупките на активи и отрицателните лихвени проценти на ЯЦБ.

„В днешно време в развитите икономики фискалната политика се определя от правителството и парламента, докато паричната политика се решава от централната банка, която е отделена от правителството и парламента“, коментира Курода пред Народното събрание.

„Решаването и прилагането на тези неща заедно би противоречало на сегашната правна рамка. Ето защо ако не се промени съществуващата правна рамка, хеликоптерните пари са невъзможни, а ние от ЯЦБ не мислим за тях въобще“, категоричен е гуверньорът.

Проучване на Deutsche Bank AG също разкрива правни пречки. Анализаторите на германската банка отбелязват, че финансирането на фискални стимули от страната на централната банка е забранено по линия на Глава 5 от Закона за публичните финанси в Япония.

Въпреки това анализаторите посочват изключенията, залегнали в Закона за Японската централна банка, по отношение на провежданата политика, насочена към изпълнението на целите, и че имат одобрението на премиера и финансовия министър.

Повече по темата четете тук!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:51 | 14.09.22 г.
fallback